EL NIÑO

 

Preneseno iz Hine, 7. veljače 2002.

ZNANSTVENICI NAJAVILI NOVOG EL-NIÑA 

 

WASHINGTON - Američki znanstvenici u srijedu su najavili da će se u tropskom dijelu Tihog oceana u sljedeća tri mjeseca razviti novi klimatski poremećaj poznat pod nazivom "El Nino" (dječak).

Iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) kažu da podaci satelita iznad obaju polova Zemlje, kao i druga mjerenja, upućuju na zaključak da će se razviti ozbiljniji klimatski poremećaj. U sljedećih nekoliko tjedana očekuju zagrijavanje oceana uz obale Ekvadora i Perua, što je po njima početak razvoja "El Nina". 
"Zasad ne možemo točno odrediti koliko snažan će ovaj fenomen biti", kazao je direktor NOAA-e admiral Conrad Lautenbacher. 

"El Nino" je klimatski fenomen koji nastaje prekomjernim zagrijavanjem južnog dijela Tihog oceana dok na sjeveru oceanske vode ostaju hladne. Ovakav poremećaj pojavljuje se svakih četiri do pet godina i traje između 12 i 18 mjeseci. Nakon "dječaka" iz 1997. godine uslijedila su tri slabija poremećaja nazvana "La Nina". 

"El Nino" utječe na klimu na cijeloj Zemlji. Pod njegovim djelovanjem značajno se povećava količina oborina u tropskim krajevima, a područja uobičajeno umjerene klime učestalo zahvaćaju katastrofalne suše.

 

Što je El Niño?

 

Vezane vijesti