ŠTO UZROKUJE EL NIÑO?

 

El Niño i La Niña podrazumijevaju velike i dugotrajne promjene u temperaturi mora i gibanju u cijelom ekvatorskom dijelu Pacifičkog oceana. Tijekom El Niña se javlja topla struja ispred obala Ekvadora i Perua u vrijeme Božića (odatle i naziv, koji na španjolskom znači Djetešce odnosno mali Isus), te je popraćen migracijom riba iz toga, inače ribama bogatog područja. El Niño obično prethodi kišama i poplavama u primorju Ekvadora i Perua.

Promjene površinske temperature mora tijekom razvoja El Niña povezane su s klimatskom pojavom poznatom pod nazivom južna oscilacija ("Southern Oscillation"). Južna oscilacija je višegodišnje klimatsko kolebanje cirkulacije nad ekvatorskim dijelom Pacifičkog oceana: u nekim godinama pasati su intenzivni i konvergiraju prema zapadnom Pacifiku gdje je tlak zraka nizak i oborine obilne dok je atmosfera iznad istočnog Pacifika hladna i suha; u drugim godinama pasati su slabiji, područje obilnih kiša pomiče se prema istoku a tlak zraka raste na zapadu i smanjuje se na istoku. 

U času kad El Niño kulminira stvaraju se u moru valovi koji nakon godinu ili dvije dovedu do zahlađenja istočnog Pacifika, pojačavanja pasata i pojave La Niñe; obratno, La Niña pogoduje nastanku valova koji s vremenom uzrokuju zatopljenje istočnog Pacifika, slabljenje pasata i razvoj El Niña. Pojava nije periodična: pojedini se ekstremi javljaju s razmakom od 2 godine do 10 godina, a tipičan je interval izmedu dvije uzastopne pojave istovrsnog ekstrema 3-4 godine. Važno je naglasiti razliku u ponašanju atmosfere i mora pri opisanom međudjelovanju. Atmosfera se brzo, u nekoliko tjedana, prilagođava promjenama površinske temperature mora pa se može reći da ona "kratko pamti". Nasuprot tome, oceanu može trebati i više od godinu dana da se prilagodi promjeni u polju vjetra pa kažemo da more ima "dobro pamćenje".

 

Površinska temperatura mora mjerena tijekom pojave El Niña u 1997. godini. Animacija se otvara u posebnom prozoru zbog veličine (933 kB). » link